Τι είναι ο υπέρηχος μαστού (υπερηχογράφημα μαστού);

Ο υπέρηχος στήθους, όπως και κάθε άλλος υπέρηχος στην ιατρική, είναι μία από τις κυριότερες και πιο ευέλικτες απεικονιστικές εξετάσεις για τον μαστό. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που εκπέμπονται από τον ηχοβολέα, το τμήμα της συσκευής που κρατάει ο χειριστής του υπερήχου και ακουμπάει πάνω στο εξεταζόμενο τμήμα του σώματος. Τα εντελώς άκακα αυτά κύματα ανακλώνται πάνω στους εσωτερικούς ιστούς και ο υπολογιστής του μηχανήματος τα μετατρέπει σε εικόνες υψηλής ευκρίνειας, διαγράφοντας την εσωτερική δομή του μαστού και τυχόν συμπαγή ή κυστικά ογκίδια μαστού. Η εικόνα που προκύπτει ονομάζεται υπερηχογράφημα μαστού. Υπερηχογράφημα μαστού μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες και ακόμα σε ευαίσθητες περιόδους όπως η εγκυμοσύνη.

Επεμβατικός υπέρηχος μαστού στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού στην Πάτρα
Ο υψίσυχνος γραμμικός ηχοβολέας που χρησιμοποιείται στην διενέργεια κατευθυνόμενων βιοψιών και υπερηχογραφικά κατευθυνόμενων χειρουργικών επεμβάσεων από τον Μαστολόγο – Χειρουργό Μαστού Ιωάννη Χαβελέ

Τρόπος χρήσης του υπερήχου μαστού

Ο υπέρηχος στο στήθος έχει διάφορες χρήσεις, ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο χρησιμοποιείται:

Διαγνωστικός Υπέρηχος Μαστού

Είναι ο συνηθισμένος υπέρηχος μαστού που κάνετε στον ακτινολόγο σας, σαν συμπλήρωμα στην μαστογραφία. Εφαρμόζεται σε υγιείς γυναίκες, στα πλαίσια πρόληψης ή για την διερεύνηση ευρημάτων στη μαστογραφία. Κατέχει σημαντική θέση για πρόληψη στις νεαρές γυναίκες που δεν επιτρέπεται να κάνουν μαστογραφία, καθώς και σε γυναίκες με εξαιρετικά πυκνούς μαστούς.

Διαγνωστικός υπέρηχος μαστού από ακτινολόγο
Διενέργεια διαγνωστικού υπερήχου μαστού

 

Επεμβατικός Υπέρηχος Μαστού

Όταν στον υπέρηχο στο στήθος δεν μένουμε απλά θεατές, αλλά αναλαμβάνουμε δράση, ο υπέρηχος μαστού ονομάζεται επεμβατικός υπέρηχος μαστού. Στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας ο Ειδικός Μαστολόγος – Χειρουργός Μαστού Ιωάννης Χαβελές χρησιμοποιεί τον Επεμβατικό Υπέρηχο για την παροχή διάφορων μοντέρνων διαγνωστικών και θεραπευτικών υπηρεσιών υγείας για την μαστό:

 1. Υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη βιοψία μαστού με κόπτουσα βελόνα:
  Για αναίμακτη ιστολογική διάγνωση κάθε ογκιδίου μαστού και προεγχειρητική διάγνωση του καρκίνου του μαστού
 2. Υπερηχογραφικά κατευθυνόμενες παρακεντήσεις συλλογών υγρού:
  Κύστεις, αποστήματα, υγρώματα ή γαλακτοκήλες μπορούν να παρακεντηθούν ανώδυνα, χωρίς να απαιτηθούν χειρουργικές διανοίξεις.
 3. Υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη προεγχειρητική σήμανση μη ψηλαφητων ογκιδίων με σύρμα οδηγό
  Η καθοδήγηση του χειρουργού για αφαίρεση ενός πολύ μικρού όγκου που δεν ψηλαφάται, γίνεται με προεγχειρητική τοποθέτηση σύρματος οδηγού. Η πιστοποίηση της αφαίρεσης γίνεται με μαστογραφία παρασκευάσματος και υπέρηχο παρασκευάσματος
 4. Διεγχειρητικός υπέρηχος μαστού
  Χρήση του υπερήχου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου για real time εντοπισμό ογκιδίων και έλεγχο των ορίων εκτομής τους. Για να είναι εφικτό, στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού χρησιμοποιείται φορητό υπερηχογραφικό σύστημα υψηλής ευκρίνειας. Ο Ιωάννης Χαβελές προσφέρει σύγχρονες εκτομές πολλαπλών ογκιδίων σε ένα χειρουργείο με χρήση διεγχειρητικού υπερήχου.
 5. Υπηρεσίες επεμβατικού υπερήχου στο σπίτι
  Η φορητότητα των υπηρεσιών αυτών επιτρέπει κατόπιν συννενόησης να διενεργούνται τέτοιες μικροεπεμβάσεις κατ’οίκον, για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, τραυματισμούς, ειδικές ανάγκες. Επικοινωνήστε με τον χειρουργό για σχετικές ερωτήσεις.