Ενδοπορικό Θήλωμα Μαστού

Τι είναι το ενδοπορικό θήλωμα ;

Το ενδοπορικό θήλωμα είναι ένα καλοήθες ογκίδιο του μαστού που εμφανίζεται μεμονωμένο ή πολλαπλό μέσα στους γαλακτοφόρους πόρους. Πιο συχνά θα το βρούμε στην περιοχή όπισθεν της θηλήs, αλλά μπορεί να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο του μαστού. Εiναι ένας καλοήθης όγκος που δεν πρέπει να συγχέεται με το θηλώδες καρκίνωμα που είναι ένας από τους σπάνιους τύπους καρκίνου του μαστού.
Ενδοπορικό θήλωμα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

 

Θήλωμα μέσα σε γαλακτοφόρο πόρο

Τι συμπτώματα έχει ένα ενδοπορικό θήλωμα;

• Συνήθως προκαλεί έκκριμα από τη θηλή, το οποίο συχνά είναι αιματηρό και οδηγεί τη γυναίκα στον γιατρό
• Ογκίδιο, κυρίως πίσω από τη θηλή
• Σπανίως θα εκδηλωθεί πόνος, κυρίως αν το θήλωμα προκαλέσει πλήρη απόφραξη του πόρου στον οποίο βρίσκεται.

Το ενδοπορικό θήλωμα αυξάνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού;

Πολύ συχνά μέσα σε ένα θήλωμα υπάρχουν κύτταρα με βλάβες, τα λεγόμενα άτυπα κύτταρα (ατυπίες). Στην περίπτωση αυτή οι πιθανότητες για ανάπτυξη καρκίνου μαστού αυξάνονται. Το αν υπάρχουν ατυπίες είναι κάτι που θα αναδείξει η βιοψία και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από την κλινική εξέταση ή τον ακτινολογικό έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυξημένη πιθανότητα για καρκίνο μαστού έχουν και οι γυναίκες με πολλαπλή θηλωμάτωση.

Πώς θα γίνει η διάγνωση του ενδοπορικού θηλώματος; 

Για τη διάγνωση του θηλώματος με σιγουριά και ασφάλεια απαιτείται ο Τριπλός Έλεγχος μαστού:
1) Κλινικός έλεγχος από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού – μαστολόγο. Κατά τον έλεγχο αυτό μπορεί να βρεθεί ογκίδιο ή και αιματηρή έκκριση θηλής.
2) Απεικονιστικός έλεγχος από τον ακτινολόγο (μαστογραφία, υπέρηχος και μαγνητική τομογραφία μαστών), κατά τις οδηγίες του μαστολόγου.
3) Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει ογκίδιο με γνωρίσματα θηλώματος, αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί με υπερηχογραφικά κατευθυνόμενη βιοψία του ογκιδίου.
Η σημασία της βιοψίας έγκειται στο ότι το ενδοπορικό θήλωμα αντιμετωπίζεται διαφορετικά από ότι τα περισσότερα καλοήθη ογκίδια του μαστού και επιπροσθέτως μπορεί να παρουσιάζει κυτταρική ατυπία, οπότε γίνεται επιβεβλημένη η χειρουργική αντιμετώπιση. Χωρίς τη βιοψία δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τα παραπάνω, ώστε να λάβουμε τις βέλτιστες θεραπευτικές αποφάσεις.

Ποια είναι η αντιμετώπιση του ενδοπορικού θηλώματος του μαστού;

Οι αποφάσεις σε σχέση με το θεραπευτικό πλάνο λαμβάνονται όταν έχουμε στη διάθεσή μας τα αποτελέσματα της βιοψίας του θηλώματος. Εκεί αναζητούμε την επιβεβαίωση της διάγνωσης αλλά και τυχόν συνύπαρξη του θηλώματος με κυτταρικές ατυπίες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού στο μέλλον.
Ένα θήλωμα χωρίς ατυπία στη βιοψία και με πλήρως καλοήθη χαρακτηριστικά τον ακτινολογικό έλεγχο δύναται να τεθεί υπό στενό περιοδικό έλεγχο με σκοπό την αναζήτηση τυχόν αλλαγών. Συχνά, βέβαια, γυναίκες επιλέγουν τη χειρουργική εξαίρεση ώστε να αποφύγουν τον συχνό έλεγχο και το άγχος που αυτός συνεπάγεται.
Ένα θήλωμα χωρίς ατυπία στην βιοψία, αλλά με άτυπα χαρακτηριστικά στον απεικονιστικό έλεγχο, είναι προτιμότερο να εξαιρείται χειρουργικά για την πλήρη ιστολογική του εξέταση.
Το ενδοπορικό θήλωμα που παρουσιάζει ατυπία στην βιοψία, πρέπει σαφώς να εξαιρείται χειρουργικά για μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού στη γυναίκα στο μέλλον.

Χειρουργική αντιμετώπιση του ενδοπορικού θηλώματος

Υπάρχουν δύο τρόποι χειρουργείου για ένα θήλωμα που βρίσκεται τυπικά όπισθεν της θηλής:
1) Επιλεκτική εκτομή του πάσχοντος πόρου
Στη μέθοδο αυτή, ο πόρος που περιέχει το θήλωμα καθετηριάζεται και εκτέμεται με το ελάχιστο δυνατό τραύμα στους υπόλοιπους γαλακτοφόρους πόρους. Αυτή η μέθοδος θα προτιμηθεί κυρίως σε νεαρές γυναίκες που θέλουν να διατηρήσουν τη δυνατότητα να θηλάσουν. Βεβαίως η διατήρηση των πόρων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμφανιστεί άλλο θήλωμα στο μέλλον.
2) Εκτομή όλων των υποθηλαίων πόρων με πλαστική θηλής
Αυτή είναι μία ριζικότερη επέμβαση, κατά την οποία δεν αφαιρείται μόνο ο πάσχων γαλακτοφόρος πόρος, αλλά όλοι. Αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον δεν μπορεί να εμφανιστεί νέο θήλωμα στην περιοχή. Η γυναίκα που υποβάλλεται στην επέμβαση αυτή δεν θα μπορεί να θηλάσει από αυτό το στήθος.
Και οι δύο τρόποι χειρουργικής επέμβασης έχουν άριστα κοσμητικά αποτελέσματα και γίνονται με περιθηλαία τομή. Πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει και για τις τυχόν επιπλοκές.