Ινοαδένωμα

Ινοαδένωμα: Το συνηθέστερο καλόηθες ογκίδιο της νεαρής ηλικίας

Ινοαδένωμα στην ανατομία του μαστού Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρα Ιωάννης Χαβελές Μαστολόγος Χειρουργός Μαστού
Σχηματική απεικόνιση της ανατομίας το μαστού: Ινοαδένωμα

Τα ινοαδενώματα είναι συμπαγή ογκίδια μαστού που απαντώνται κυρίως σε νεαρές γυναίκες από 15 εώς 35 ετών. Γενικά το ινοαδένωμα δεν είναι ένα επικίνδυνο ογκίδιο, αλλά οφείλουμε να το αναγνωρίζουμε, να κάνουμε σωστή διάγνωση και την κατάλληλη παρακολούθηση, βιοψία ογκιδίου ή χειρουργική επέμβαση, όταν απαιτείται. Στη σελίδα αυτή θα μιλήσουμε για τα βασικά γνωρίσματα αυτού του πολύ συχνού όγκου του μαστού.

Μπορεί το ινοαδένωμα να προκαλέσει καρκίνο στο στήθος;

Αυτή είναι η πρώτη και βασικότερη ερώτηση κάθε γυναίκας όταν μαθαίνει ότι έχει ένα ινοαδένωμα στο στήθος της. Το σωστά διαγνωσμένο  με βιοψία και ιστολογική εξέταση ινοαδένωμα δεν προκαλεί αύξηση στις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου μαστού. Όση πιθανότητα έχει ένας φυσιολογικός μαστός να εμφανίσει καρκίνο, τόση έχει και ένα απλό ινοαδένωμα.

“Και εγώ γιατί έχω ακούσει περιπτώσεις που το ινοαδένωμα έχει προκαλέσει καρκίνο”;

Αν έχετε ακουσει τέτοιες ιστορίες, οφείλονται σε ελλειπείς και λανθασμένες διαγνώσεις. Ευτυχώς πλέον, με την εφαρμογή της κατευθυνόμενης διαδερμικής βιοψίας στα πλαίσια του Τριπλού Ελέγχου Μαστού, δεν μένει τίποτα στην τύχη. Έτσι αποφεύγονται όλα σχεδόν τα λυπηρά περιστατικά λάθος διάγνωσης κάποιου άλλου όγκου ως απλό ινοαδένωμα

Πώς καταλαβαίνω ότι έχω ένα ινοαδένωμα στο στήθος μου;

Ινοαδένωμα στην αυτοεξέταση μαστού:

Ογκίδιο μαστού στην αυτοεξέταση - Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας Ιωάννης Χαβελές Μαστολόγος Χειρουργός Μαστού
Βρήκα ένα ογκίδιο στην αυτοεξέταση. Τι να κάνω;

Είναι πολύ συνηθισμένο να βρίσκει μία γυναίκα ένα ινοαδένωμα κατά την αυτοεξέταση. Θα νιώσει ένα στρογγυλό ή οβάλ σκληρό ογκίδιο που θα μετακινείται με την ψηλάφηση.

Ινοαδένωμα στην κλινική εξέταση:

Τότε θα πρέπει να δει τον μαστολόγο της, ο οποίος θα διερευνήσει το εύρημα κλινικά. Στην εξειδικευμένη μαστολογική εξέταση ο χειρουργός μαστού θα αναζητήσει τα χαρακτηριστικά που θα δώσουν την εντύπωση ενός καλοήθους ογκιδίου που βρίσκεται μέσα στον μαστό,χωρίς να επηρεάζει τον γύρω αδένα.

Πολλαπλά ινοαδενώματα μαστού σε κλινική εξέταση από Μαστολόγο - Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας
Χειρουργός Μαστού ανακαλύπτει πολλαπλά ινοαδενώματα μαστού

Ινοαδένωμα στον ακτινολογικό έλεγχο:

Ο μαστολόγος σας θα ζητήσει την συνδρομή του ακτινολόγου με υπέρηχο και ίσως ψηφιακή μαστογραφία, εαν το επιτρέπει η ηλικία σας (35 ετών και άνω).

Ογκίδιο μαστού Ινοαδένωμα στον υπέρηχο μαστού Ινοαδένωμα στη μαστογραφία Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας Ιωάννης Χαβελές Χειρουργός Μαστού Μαστολόγος
Το ινοαδένωμα στον υπέρηχο μαστών και στη μαστογραφία

Συνήθως ο υπέρηχος μαστών αρκεί  για να δώσει την εντύπωση ενός ινοαδενώματος και να προσδιορίσει επακριβώς το μέγεθος του ογκιδίου. Πολλές φορές τα ινοαδενώματα φαίνονται και στη μαστογραφία. Πάντως, σε αυτή την περίπτωση, η μεγαλύτερη χρησιμότητα της μαστογραφίας είναι να αποκλείσει την ύπαρξη κάποιας βαρύτερης παθολογίας στον μαστό.

Πολλές φορές, σε μαγνητική τομογραφία μαστών που γίνεται για διερεύνηση άλλου ογκιδίου, ανευρίσκεται τυχαία ένα ινοαδένωμα. H MRI μαστών συνήθως δείχνει ξεκάθαρα τα καλοήθη χαρακτηριστικά του ινοαδενώματος μαστού.

Ινοαδένωμα μαστού στην μαγνητική μαστών, Ιωάννης Χαβελές, Χειρουργός Μαστού, Μαστολόγος, Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας

Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι το ογκίδιο είναι απλώς ένα ινοαδένωμα;

Η πραγματική απάντηση είναι: “Μόνο με βιοψία και ιστολογική επιβεβαίωση”. Η κλινική εξέταση και ο απεικονιστικός έλεγχος του μαστού μας δίνουν μία καλή ιδέα, αλλά δεν είναι απόλυτα. Η μόνη αδιαμφισβήτητη απόδειξη είναι η βιοψία τμήματος του όγκου.

Χρειάζονται όλες οι γυναίκες βιοψία σε ένα ογκίδιο μαστού – πιθανό ινοαδένωμα;

Γυναίκες που δεν χρειάζονται απαραίτητα βιοψία του ογκιδίου:

 • Στις νέες γυναίκες ηλικίας 15-30 ετών στις οποίες αντιλαμβανόμαστε ένα πιθανό ινοαδένωμα, δεν είναι επιβεβλημένη η βιοψία, εφόσον είναι τυπικό στην εξέταση και στον υπέρηχο. Μία διακριτική περιοδική εξέταση και παρακολούθηση συνήθως αρκεί.
 • Σε ογκίδια που είναι γνωστά από χρόνια και δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αλλαγές στον έλεγχο, ούτε άτυπα χαρακτηριστικά στον υπέρηχο μαστών

Γυναίκες που χρειάζονται βιοψία στο ογκίδιο:

Πότε ένα ινοαδένωμα χρειάζεται χειρουργείο;

Χειρουργική μαστού στην Πάτρα Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας Ιωάννης Χαβελές Χειρουργός Μαστού Μαστολόγος
Βασικότερο στα ινοαδενώματα είναι η σωστή διάγνωση και όχι η άμεση αφαίρεση
 • Το ινοαδένωμα που μεγαλώνει πολύ σε μέγεθος, πάνω από 3-4 εκατοστά
 • Το ινοαδένωμα που στον επανέλεγχο φαίνεται να μεγαλώνει πολύ γρήγορα
 • Αν ο έλεγχος αναδείξει άτυπα χαρακτηριστικά, κλινικά ή ακτινολογικά
 • Όταν σε κατευθυνόμενη διαδερμική βιοψία βρεθεί ατυπία
 • Αν μία γυναίκα θέλει να αποφύγει τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο και την παρακολούθηση
 • Αν μία γυναίκα πρόκειται να μείνει έγκυος και πιθανώς το ογκίδιο  θα μεγαλώσει
 • Όταν προκαλεί αισθητικό πρόβλημα στο στήθος
 • Όταν προκαλεί συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος
 • Όταν προκαλεί άγχος στη γυναίκα που το ψηλαφά
 • Ως απόφαση της ίδιας της γυναίκας, για οποιονδήποτε άλλο προσωπικό λόγο

Ποιά είναι η προτεραιότητα σε ένα χειρουργείο εξαίρεσης ινοαδενώματος μαστού;

Αισθητική χειρουργική μαστού για αφαίρεση καλοήθους ογκιδίου μαστού ινοαδένωμα χειρουργείο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Ιωάννης Χαβελές Μαστολόγος Χειρουργός Μαστού
Ακόμα και εκεί να βρίσκονται τα ινοαδενώματα, οι τομές θα είναι αλλού και θα είναι δυσδιάκριτες.

Όταν ο προεγχειρητικός έλεγχος έχει γίνει σωστά και γνωρίζουμε ότι το ογκίδιο είναι ένα ινοαδένωμα, τότε όλο το βάρος πέφτει στην άριστη κόσμηση. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστούμε την μικρή ηλικία των γυναικών που συνήθως υποβάλλονται σε τέτοιου τύπου επεμβάσεις.

Έχω πολλά και μικρά ινοαδενώματα, πώς θα αφαιρεθούν; Η τομή πού θα είναι;

Δείτε τις απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις που δεχόμαστε στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας:

Κάθε ινοαδένωμα χρειάζεται ξεχωριστή τομή στο δέρμα;

Φυσικά και όχι. Τα πολλαπλά ινοαδενώματα αφαιρούνται από μόνο μία, καλά μελετημένης τοποθέτησης τομή, σε αθέατη θέση στον μαστό. Δεν υπάρχει λόγος για πολλαπλά χειρουργεία. Οπωσδήποτε δεν γίνονται πολλαπλές τομές στο δέρμα του μαστού. Όλες οι συρραφές στο δέρμα είναι τύπου πλαστικής, με απορροφήσιμα εσωτερικά ράμματα. Η ουλή είναι δυσδιάκριτη λίγους μήνες μετά το χειρουργείο.

Ποιά είναι η συνηθέστερη τομή για αφαίρεση ινοαδενωμάτων;

Τομές αισθητικής χειρουργικής μαστού για καλοήθεις όγκους Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Ιωάννης Χαβελές Χειρουργός Μαστού Μαστολόγος
Οι συνηθέστερες τομές για κοσμητική εξαίρεση καλοήθων όγκων μαστού

Η τομή που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι η περιθηλαία. Δεν φαίνεται από τα ρούχα, “σβήνει” εντελώς μετά από λίγους μήνες και γενικά είναι απροβλημάτιστη. Επίσης, δίνει στον χειρουργό πρόσβαση σε εξαιρετικά μεγάλο τμήμα του μαστού για την περίπτωση πολλαπλών ογκιδίων. Για τα ογκίδια του κάτω τμήματος του μαστού ίσως είναι μια πολύ καλή επιλογή η υποθηλαία τομή, με εξίσου καλά αισθητικά αποτελέσματα.

Αν τα ινοαδενώματα είναι μικρά και μη-ψηλαφητά, πώς θα αφαιρεθούν;

Ο Χειρουργός Μαστού Μαστολόγος Ιωάννης Χαβελές χρησιμοποιεί διεγχειρητικό υπέρηχο για εντοπισμό και εξαίρεση πολλαπλών μη-ψηλαφητών ογκιδίων μαστοί Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας
Χρήση διεγχειρητικού υπερήχου για εκτομή πολλαπλών και μη-ψηλαφητών ογκιδίων, όπως τα ινοαδενώματα, στην Πάτρα

Στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας είναι σύνηθες να αφαιρούνται πολλαπλά μικροσκοπικά ογκίδια σε άνα σχεδιασμένο χειρουργείο. Κατά την ώρα του χειρουργείου  ο χειρουργός μαστού Ιωάννης Χαβελές χρησιμοποιεί την υπερηχογραφική καθοδήγηση για τον εντοπισμό και την εξαίρεση όλων των ογκιδίων.