Μαγνητική Μαστογραφία ή Μαγνητική Τομογραφία Μαστών
και η χρήση της στην σύγχρονη Χειρουργική Μαστού

Μαγνητική μαστογραφία μαστών - στήθους Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας Ιωάννης Χαβελές Μαστολόγος Χειρουργός Μαστού
Η θέση της γυναίκας όταν κάνει μαγνητική τομογραφία στήθους

Η Μαγνητική Τομογραφία Μαστών είναι μία εξειδικευμένη ακτινολογική εξέταση για το στήθος. Χρησιμοποιείται με συγκεκριμένες ενδείξεις για να ληφθούν περαιτέρω πληροφορίες όταν η μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστού δεν μπορούν να βοηθήσουν. Η εξέταση αυτή συνταγογραφείται στον ΕΟΠΥΥ από τον χειρουργό μαστού Ιωάννη Χαβελέ στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού στην Πάτρα.

Στην μαγνητική τομογραφία μαστών δεν χρησιμοποιείται ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτίνες Χ), οπότε είναι ασφαλής σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στην εγκυμοσύνη (αν και στο πρώτο τρίμηνο της κύησης χρησιμοποιείται με σύνεση). Καθώς ο μαγνητικός τομογράφος δουλεύει με ισχυρό μαγνητικό πεδίο, πρέπει να ενημερώσετε τον ακτινολόγο ή τους τεχνολόγους  για οποιοδήποτε μεταλλικό ξένο σώμα έχετε στο σώμα σας. Παραδείγματα τέτοιων προσθετικών αντικειμένων είναι οι βηματοδότες, οι απινιδωτές, βαλβίδες καρδιάς, stent αγγείων, ορθοπαιδικές λάμες και βίδες, ενθέματα ωτός κ.α.

Πότε πρέπει να γίνεται η Μαγνητική Μαστογραφία;

 1. Για πρόληψη του καρκίνου μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου σε μικρή ηλικία
  Η μαγνητική μαστών είναι η εξέταση εκλογής για πρόληψη σε νεαρές γυναίκες όταν αυτές ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
 2. Για διερεύνηση της πλήρους έκτασης της νόσου σε νέα διάγνωση καρκίνου μαστού
  Σε μία γυναίκα με νεοδιαγνωσθέντα καρκίνο μαστού η μαγνητική τομογραφία μαστών μπορεί να βοηθήσει στην διευκρίνιση του ακριβούς μεγέθους του κύριου όγκου, την ύπαρξη άλλων εστιών και τον αποκλεισμό τυχόν σύγχρονου καρκίνου στον άλλο μαστό. Οφείλει να διενεργείται προεγχειρητικά για σωστό σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης.
 3. Μπορεί να δείξει πότε ένα αδιευκρίνιστο ογκίδιο μαστού χρειάζεται βιοψία ή αν είναι δικαιολογημένο απλώς να το παρακολουθήσουμε
  Αυτό ισχύει κυρίως για τις σπάνιες περιπτώσεις όταν η ψηφιακή μαστογραφία και ο υπέρηχος μαστού δεν μας δίνουν αρκετές πληροφορίες
 4. Παρακολούθηση της θέσης προηγούμενης εκτομής καρκίνου του μαστού
  Ο ουλώδης ιστός της επούλωσης μετά από επεμβάσεις για καρκίνο μαστού (ευρείες ογκεκτομές και μαστοπλαστικές) ορισμένες φορές μοιάζει πολύ στον απεικονιστικό έλεγχο με νέο καρκίνο. Η μαγνητική τομογραφία μαστών μπορεί να κάνει αυτή τη διαφοροδιάγνωση και ίσως να αποφύγουμε κάποιες βιοψίες.
 5. Παρακολούθηση ανταπόκρισης στη προεγχειρητική χημειοθεραπεία
  Κάποιοι καρκινικοί όγκοι μαστού είναι σκόπιμο για κάποιους συγκεκριμένους λόγους να αντιμετωπιστούν πρώτα με χημειοθεραπεία και μετέπειτα με χειρουργική επέμβαση. Ο Χειρουργός Μαστολόγος  Ιωάννης Χαβελές συνεργάζεται με τον Ογκολόγο σας για την εφαρμογή των πιο σύγχρονων θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Ο ακριβής χρόνος της επέμβασης θα καθοριστεί από την ανταπόκριση του όγκου στην χημειοθεραπεία. Αυτό μπορεί να μετρηθεί με τη βοήθεια της μαγνητιής μαστογραφίας.
 6. Παρακολούθηση των ενθεμάτων μαστού (ενθέματα σιλικόνης)
  Τα ενθέματα σιλικόνης τοποθετούνται στον μαστό στα πλαίσια της αποκατάστασης μετά από μαστεκτομή ή σε αυξητική επέμβαση στήθους. Οποιαδήποτε επιπλοκή των ενθεμάτων μπορεί να διερευνηθεί κατά κύριο λόγο με μαγνητική τομογραφία μαστού. Κυρίως η ρήξη του ενθέματος μπορεί να αποκαλυφθεί με ακρίβεια.
Μαγνητική τομογραφία μαστού για ενθέματα σιλικόνης Ιατρείο Φροντίδας μαστού Πάτρας Ιωάννης Χαβελές Μαστολόγος Χειρουργός μαστού
Μαγνητική τομογραφία μαστού: Η εξέταση εκλογής για τον έλεγχο των ενθεμάτων σιλικόνης

Χρήσιμο link για τους περιορισμούς στην μανγητική τομογραφία:

Πότε δεν μπορώ να κάνω μαγνητική στήθους;