Γυναίκες που εξετάζονται στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας, συχνά μας ρωτούν:
- Τι φταίει για τον καρκίνο μαστού;
- Τι προκάλεσε αυτό το συμπαγές ογκίδιο στο στήθος μου;
- Υπαρχει προτεινόμενη διατροφή για τον καρκίνο μαστού;
- Τι μπορεί να αλλάξει εναν όγκο στο στήθος από καλοήθη σε κακοήθη;
Απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δεν υπάρχουν. Η επιστημονική κοινότητα διαρκώς τους αναζητά. Πολλοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτοί δρουν συνεργατικά και συνήθως δεν μπορούμε να απομονώσουμε κάποιον συγκεκριμένο.
Είναι συχνός ο καρκίνος του μαστού και πόσο επηρεάζεται από παράγοντες κινδύνου;
Πρόκειται για μία πολύ συχνή νόσο. Δυστυχώς μία στις οκτώ γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Οι ισχυροί παράγοντες κινδύνου, ναι. Π.χ.:
- Το βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό
- Η ύπαρξη κληρονομούμενης γονιδιακής μετάλλαξης
- Προηγούμενη ακτινοθεραπεία
- Παρατεταμένη λήψη ορμονών
Ενώ άλλοι παράγοντες θα έχουν συνολικά αμελητέα επίδραση. Π.χ.:
- Παχυσαρκία
- Κάπνισμα
- Αλκοόλ
Άλλοι από αυτούς είναι δεδομένοι, ενώ άλλοι είναι θέμα τρόπου ζωής και μπορείτε να τους αλλάξετε.
Η εκτίμηση των παραγόντων κινδύνου είναι μέρος της πρώτης επίσκεψης στο ιατρείο μας.
Ο μαστολόγος χειρουργος θα κρίνει κατά πόσο έχετε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας στον μαστό, θα σας κατατάξει στην καταλληλότερη ομάδα κινδύνου και θα υποδείξει το καλύτερο πρόγραμμα πρόληψης για να είστε μακροπρόθεσμα ασφαλής.
Ομάδες Κινδύνου για τον Καρκίνο Μαστού

Κάθε γυναίκα, αναλόγως του προσωπικού και οικογενειακού ιστορικού της, κατηγοριοποιείται στις παρακάτω Ομάδες Κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου μαστού:
- Ομάδα Χαμηλού Κινδύνου: Εδώ ανήκει ο γενικός πληθυσμός. Ο κίνδυνος να νοσήσουν από καρκίνο μαστού οι γυναίκες αυτής της κατηγορίας κατά τη διάρκεια της ζωής τους είναι περίπου 11%, κατά κύριο λόγο μετά την ηλικία των 50 ετών. Δείτε εδώ τον προτεινόμενο έλεγχο για την κατηγορία αυτή.
- Ομάδα Μετρίου Κινδύνου: Οι γυναίκες της κατηγορίας αυτής διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού μεταξύ 17 και 29% κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Στην ομάδα αυτή ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στις ηλικίες 40 εώς 50 ετών είναι 3-8%, σαφώς συχνότερα από την ομάδα χαμηλού κινδύνου. Η ομάδα αυτή δεν υποβάλλεται συνήθως σε ιδιαίτερες διαγνωστικές εξετάσεις, απλώς απαιτείται η έναρξη της παρακολούθησης σε μικρή ηλικία και η ορθή τήρηση του προγράμματος προληπτικής εξέτασης εφεξής. Γονιδιακός έλεγχος δεν προτείνεται συνήθως.
- Ομάδα Υψηλού Κινδύνου: Στην ομάδα αυτή οι γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο μεγαλύτερο από 30% για ανάπτυξη καρκίνου μαστού στη ζωή τους. Έχουν ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σε μικρότερη ηλικία (άνω του 8% για τις ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών) Οι γυναίκες που ανήκουν στην κατηγορία αυτή υποβάλλονται σε τροποποιημένο πρόγραμμα πρόληψης, αναλόγως την αιτιολογία του υψηλού κινδύνου. Μιλήστε με τον Χειρουργό Μαστολόγο μας για το εξατομικευμένο Πρόγραμμα Πρόληψης που θα πρέπει να ακολουθήσετε.
Ποιές γυναίκες αποτελούν την Ομάδα Υψηλού Κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου μαστού;
- Γονιδιακές μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1, BRCA2, ATM, CHEK2, PALB2 και άλλων. Το ίδιο ισχύει και για γυναίκες με συγγενή πρώτου βαθμού θετική σε BRCA1 ή 2, εάν η ίδιες δεν έχουν ελεγχθει.
- Βεβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή καρκίνου ωοθηκών σε κοντινά πρόσωπα (κυρίως μητέρα και αδερφή), με προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο.
- Προσωπικό ιστορικό διηθητικού καρκίνου μαστού ή DCIS μαστού (in situ πορογενούς καρκινώματος). Μικρότερο κίνδυνο συνεπάγεται η προηγούμενη διάγνωση άτυπης υπερπλασίας ή LCIS (in situ λοβιακού καρκινώματος) στην γυναίκα.
- Προσωπικό ιστορικό ακτινοθεραπείας στην περιοχή του θώρακα, κυρίως πριν την ηλικία των 30 ετών
- Γυναίκες που πάσχουν από τα σπάνια σύνδρομα Li-Fraumeni ή Cowden (γονιδιακές μεταλλάξεις TP53 ή PTEN)
Η προτεινόμενη συχνότητα διενέργειας κλινικής εξέτασης, ψηφιακής μαστογραφίας / τομοσύνθεσης ή μαγνητικής τομογραφίας μαστών (μαγνητικής μαστογραφίας) ποικίλλουν κατά περίπτωση. Αυτό θα συζητηθεί κατά την πρώτη επίσκεψη στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας με τον Χειρουργό Μαστού Ιωάννη Χαβελέ.
Ενημέρωση από το Ιατρείο Φροντίδας Μαστού
Για περισσότερες πληροφορίες παρακολουθήστε την συνέντευξη του Χειρουργού Μαστολόγου Ιωάννη Χαβελέ
για τους Παράγοντες Κινδύνου για τον Καρκίνο Μαστού.