Ινοκυστικός Μαστός

Ινοκυστικός Μαστός

Ινοκυστικός μαστός μαστοπάθεια ιατρείο φροντιδας μαστού πατρας ιωαννης χαβελες μαστολογος χειρουργός μαστού
Ινοκυστικές αλλαγές δεν είναι μόνο οι κύστεις. Είναι όμως μία από τις πιο συχνές εκδηλώσεις του ινοκυστικού μαστού

Κοιτάξτε μία γνωμάτευση μαστογραφίας ή υπερήχου σας. Υπάρχουν πολλές πιθανότητες εκεί να αναφέρεται ότι έχετε “ινοκυστικές αλλαγές στον μαστό”, “ινοκυστικό μαστό” ή “εικόνα ινοκυστικής μαστοπάθειας”. Είναι, λοιπόν, ο ινοκυστικός μαστός μία νόσος; Είναι κάποια παρέκκλιση από το φυσιολογικό; Χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη παρακολούθηση για τους ινοκυστικούς μαστούς; Απαιτούν κάποια θεραπεία οι ινοκυστικές αλλαγές; Ο Χειρουργός Μαστού – Μαστολόγος του Ιατρείου Φροντίδας Μαστού Πάτρας Ιωάννης Χαβελές θα απαντήσει σε καποιες από τις ερωτήσεις σας.

Είναι ο ινοκυστικός μαστός μία νόσος;

Παλαιότερα αναφερόταν ο όρος “Ινοκυστική Μαστοπάθεια”. Είναι όμως πια σαφές: Ο ινοκυστικός μαστός δεν είναι μία νόσος. Είναι ένα διαφορετικό είδος ενός, κατα τα άλλα, φυσιολογικού μαστού. Είναι διαφορετικοί μαστοί στην ψηλάφηση, στην εικόνα στον υπέρηχο και στην μαστογραφία. Πολλές γυναίκες δεν το αντιλαμβάνονται ιδιαίτερα. Άλλες γυναίκες έχουν συμπτώματα, συνήθως πριν την περίοδο και εώς την εμμηνόπαυση. Η πλήρης γκάμα των εκδηλώσεων των ινοκυστικών μαστών περιλαμβάνουν την εμφάνιση κύστεων μαστού και ινοαδενωμάτων. Συνήθως οι ινοκυστικές αλλοιώσεις δεν εμφανίζουν άσχημα χαρακτηριστικά όπως ατυπία ή υπερπλασία. Αυτό, όμως, είναι κάτι που μπορεί να διαγνωστεί μόνο με βιοψία των ογκιδίων μαστού. Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βίντεο της διαδικασίας υπερηχογραφικά κατευθυνόμενης βιοψίας μαστού., όπως αυτές τελούνται στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας από τον Χειρουργό Μαστού Ιωάννη Γ. Χαβελέ.

Έχω ινοκυστικούς μαστούς;

Ινοκυστικός μαστός ινοκυστικη μαστοπαθεια ιωαννης χαβελές μαστολογος χειρουργός μαστού ιατρείο φροντίδας μαστού πάτρας

Μάλλον έχετε ινοκυστικούς μαστούς αν:

 • Πονάτε πολύ στους μαστούς πριν την περίοδο
 • Το στήθος σας πρήζεται σημαντικά πριν την περίοδο
 • Ψηλαφάτε στο στήθος σας διάφορα “γρουμπούλια” που κάνουν την αυτοεξέταση δύσκολη
 • Τα “γρουμπούλια” γίνονται μεγαλύτερα κατά την περίοδο
 • Οι αλλαγές συμβαίνουν σχετικά συμμετρικά και στους δύο μαστούς
 • Έχετε έκκριση κιτρινωπού υγρού από τη θηλή, με ή χωρίς πίεση
 • Έχουν βρεθεί κύστεις στον μαστό σας σε προηγούμενους ελέγχους
 • Έχετε ιστορικό ινοαδενωμάτων

Πάντως, η διάγνωση των ινοκυστικών μαστών θα γίνει με κλινική εξέταση από μαστολόγο, μαστογραφία και υπέρηχο

Ινοκυστικός μαστός στον υπέρηχο μαστού Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας Ιωάννης Χαβελές Μαστολόγος Χειρουργός Μαστού
Ινοκυστικός μαστός με ευμέγεθες ινοαδένωμα, στον υπέρηχο μαστού

Στην μαστογραφία ο ινοκυστικός μαστός εμφανίζεται ως πολύ πυκνός αδένας, που δυσκολεύει την ανάγνωση και τη διάγνωση. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα του Ιατρείου Φροντίδας Μαστού για την ψηφιακή μαστογραφία και τομοσύνθεση.

Πυκνός Ινοκυστικός Μαστός στην Μαστογραφία Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας Ιωάννης Χαβελές Μαστολόγος Χειρουργός Μαστού
Μαστογραφία εξαιρετικά πυκνού ινοκυστικού μαστού

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ινοκυστικούς μαστούς;

 • Οι περισσότερες γυναίκες δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω από την τυπική πρόληψη για τον μαστό. Αυτή συμπεριλαμβάνει την μαστολογική εξέταση, την αυτοεξέταση και τον προληπτικό ακτινολογικό έλεγχο.
 • Οι γυναίκες με πολλαπλές κύστεις, επίσης δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο. Ίσως κάποια μεγάλη κύστη μαστού που προκαλεί συμπτώματα να χρειαστεί αναρρόφηση από τον χειρουργό μαστού.
 • Όταν οι ινοκυστικοί μαστοί εκδηλώνονται με ινοαδενώματα, τοτε τα πράγματα αλλάζουν. Τα ινοαδενώματα στον μαστό απαιτούν διάγνωση, συχνά με βιοψία. Ενίοτε, για λόγους που αναλύουμε στην σχετική σελίδα, είναι σκόπιμο και να αφαιρούνται χειρουργικά. Ίσως χρειαστούν πιο συχνή παρακολούθηση με υπέρηχο.
 • Όταν εφαρμόζουμε ορθές μεθόδους διερεύνησης, με Τριπλό Έλεγχο Μαστού και υπερηχογραφικά κατευθυνόμενες βιοψίες, θα έχουμε το προνόμιονα αναγνωρίσουμε πιο σπάνιες και σύνεθετες καταστάσεις, την υπερπλασία και την ατυπία στον ινοκυστικό μαστό. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να αντιπροσωπεύουν ακόμα και προκαρκινικές αλλοιώσεις που συχνά θα απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση.