Τι είναι ο καρκίνος;
Η νόσος που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη διαίρεση κάποιων κυττάρων στο σώμα, τα οποία έχουν υποστεί βλάβη και συμπεριφέρονται αφύσικα, λέγεται καρκίνος. Κακοήθεις όγκοι μπορεί να προκύψουν σε όλους τους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Οι κακοήθειες του μαστού στις γυναίκες είναι οι συχνότερες, αλλά και από τις καλύτερα αντιμετωπιζόμενες σήμερα.
Γιατί ονομάζεται και διηθητικός καρκίνος μαστού;
Τα καρκινικά κύτταρα αναπαράγονται και αρχίζουν να εισβάλλουν σε γύρω ιστούς, διηθώντας τα φυσικά όρια που θέτουν οι ιστοί. Στον μαστό, τα καρκινικά κύτταρα διαπερνούν την βασική μεμβράνη των πόρων και των λοβίων, βάζοντας την ιστολογική διάγνωση ύπαρξης διηθητικού καρκινώματος του μαστού.
Πότε ο καρκίνος του μαστού ονομάζεται μεταστατικός;
Εκτός από την τοπική επέκταση, ο διηθητικός καρκίνος μαστού επεκτείνεται και σε απομακρυσμένα σημεία του σώματος. Συνηθισμένη στον μαστό είναι η επέκταση στους λεμφαδένες της μασχάλης, ενώ από άλλα όργανα συνήθης είναι η επέκταση με μεταστάσεις στον πνεύμονα, το ήπαρ, τα οστά και τον εγκέφαλο. Όλα αυτά οφείλουν να ελέγχονται με εκτενείς ακτινολογικές εξετάσεις που θα ζητηθούν από τον μαστολόγο σας πριν την επέμβαση.
Πώς προστατεύομαι;
Η βασική προστασία σας είναι η προληπτική εξέταση. Σημαντική ασφαλώς είναι και η μηνιαία αυτοεξέταση μαστού. Στη σελίδα του Ιατρείου Φροντίδας Μαστού θα βρείτε καθοδήγηση για το πώς επιλέγουμε το βέλτιστο πρόγραμμα προληπτικής εξέτασης, το πώς το επιλέγουμε ανάλογα με το προσωπικό ιατρικό ιστορικό και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού. Θα βρείτε ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μαστού και ποιους από αυτούς μπορείτε να επηρεάσετε με τον τρόπο ζωής σας.
Ποιά είναι η σημασία της έγκαιρης – πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού;
- Σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος μαστού, αν αντιμετωπιστεί σωστά, είναι πλήρως ιάσιμος
- Στα πρώτα στάδια ο καρκίνος μαστού μπορεί να χειρουργηθεί με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα
- Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ένας πρώιμος καρκίνος μαστού δεν θα χρειαστεί μαστεκτομή
- Συνήθως ένας μικρός καρκίνος στο στήθος δεν απαιτεί χημειοθεραπεία (και τα επακόλουθα αυτής)
Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του μαστού;
Η πιο σύγχρονη μέθοδος διάγνωσης είναι ο λεγόμενος Τριπλός Έλεγχος Μαστού:
- Κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο χειρουργό μαστού – μαστολόγο
- Ακτινολογικές εξετάσεις μαστού (ψηφιακή μαστογραφία ή τομοσύνθεση και υπέρηχος μαστών)
- Ιστολογική επιβεβαίωση με διαδερμική βιοψία υπό καθοδήγηση με επεμβατικό υπέρηχο
Πώς χειρουργείται ο καρκίνος μαστού;
Ένα χειρουργείο για καρκίνο μαστού περιλαμβάνει την επέμβαση στον μαστό και την επέμβαση στους λεμφαδένες της μασχάλης.
- Στον μαστό μπορεί να γίνει ογκεκτομή με ογκοπλαστική ή μαστεκτομή σε περίπτωση εκτεταμένης νόσου. Την μαστεκτομή μπορεί να ακολουθήσει αποκατάσταση μαστού, σε πρώτο ή σε δεύτερο χρόνο.
- Στην μασχάλη το χειρουργείο είναι η βιοψία λαμφαδένα φρουρού αν προεγχειρητικά δεν έχει αποδειχθεί λεμφαδενική μετάσταση ή σε αντίθετη περίπτωση ο πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός μασχάλης επιπέδων 1 εώς 3
Πόση σημασία έχει το αισθητικό αποτέλεσμα στην χειρουργική του καρκίνου μαστού;
Είναι ξεπερασμένη η πεποίθηση ότι δεν μας ενδιαφέρει το αισθητικό αποτέλεσμα στην χειρουργική για καρκίνο μαστού. Σήμερα, χωρίς να θυσιάσουμε την ογκολογική πληρότητα του χειρουργείου, μπορούμε να δώσουμε πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
- Γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για αποφυγή της μαστεκτομής, έστω και αν για να γίνει αυτό απαιτηθεί κάποια σύνθετη μέθοδος ογκοπλαστικής μαστού
- Αν μετά από μία επιτυχημένη ογκοπλαστική επέμβαση προκύψει ασυμμετρία στο στήθος, σε δεύτερο χρόνο μπορεί να γίνει συμμετροποίηση του υγιούς μαστού
- Στις περιπτώσεις που δεν μπορούμε να αποφύγουμε την μαστεκτομή, υπάρχει η δυνατότητα για χειρουργική αποκατάσταση του μαστού άμεσα ή σε δεύτερο χρόνο