25 Μύθοι για τον Καρκίνο του Μαστού

Ο καρκίνος στο στήθος είναι πολύ συχνός και αποτελεί ένα πολυσυζητημένο θέμα. Είναι μία μορφή κακοήθειας που τα τελευταία χρόνια έχει δει ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης και βελτιώσεις στην επιβίωση και την ποιότητα ζωής των γυναικών που πάσχουν. Δυστυχώς, οι πληροφορίες που παρέχονται είναι πολλές φορές ανακριβείς και ξεπερασμένες, άρα παραπλανητικές. Τέτοιους μύθους επικαλούνται πολύ συχνά οι γυναίκες στην φάση της πρόληψης αλλά ακόμα και μετά τη διάγνωση καρκίνου μαστού. Ξεκινώντας από τη βασική πεποίθηση ότι ο σωστά ενημερωμένος άνθρωπος είναι ο καλύτερος ασθενής, θα βοηθήσουμε στην εξάλειψη κάποιων σχετικών μύθων.

χαβελές μαστολόγος, χειρουργός μαστού, ιατρείο μαστού πάτρα, καρκίνος μαστού, μύθοι για τον καρκίνο μαστού
Άρθρο του Ιωάννη Χαβελέ στο περιοδικό About Φθινόπωρο 2017

Μύθοι για τους παράγοντες που προκαλούν τον καρκίνο του μαστού:

 1. Τα αποσμητικά μασχάλης προκαλούν καρκίνο στο στήθος

Καμία μεγάλη επιστημονική μελέτη δεν μπόρεσε να αναδείξει σαφώς τέτοια συσχέτιση. Τα αποσμητικά εμπλέκονται στην πρόκληση της λεγόμενης ιδρωταδενίτιδας, δερματικής πάθησης της μασχάλης. Τέτοια περιστατικά αντιμετωπίζονται πολύ συχνά στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας, αλλά ουδεμία σχέση έχουν με καρκίνο.

 1. Τα εμφυτεύματα σιλικόνης προκαλούν καρκίνο

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται σήμερα σαφώς δεν είναι καρκινογόνα, ακόμα και αν σπάσουν. Έτσι, χρησιμοποιούνται είτε για αμιγώς αισθητικούς λόγους, είτε για ανάπλαση του στήθους μετά από μαστεκτομή λόγω καρκίνου.

 1. Η αποτρίχωση της μασχάλης ή της θηλής με laser προκαλεί καρκίνο

Η αποτρίχωση έχει να κάνει με το δέρμα και δεν προκαλεί αλλαγές στον αδένα του μαστού. Για τον λόγο αυτό δεν είναι επικίνδυνη για το στήθος.

 1. Το piercing στη θηλή προκαλεί καρκίνο

Άλλος ένας μύθος σχετικά με μία αισθητική παρέμβαση στον μαστό, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το τρύπημα της θηλής μπορεί όντως να προκαλέσει κάποια προβλήματα όπως φλεγμονές του μαστού ή δυσκολίες στον θηλασμό, αλλά όχι καρκίνο.

 1. Τα στενά σουτιέν προκαλούν καρκίνο

Δεν έχει βρεθεί σαφής σχέση μεταξύ κακοήθειας και χρήσης στενών στηθόδεσμων. Αυτό που όντως μπορούν να προκαλέσουν είναι διαταραχές της φλεβικής και λεμφικής κυκλοφορίας στον μαστό και τον θώρακα.

 1. Τα κινητά προκαλούν καρκίνο στον μαστό

Πολλοί είναι οι μύθοι που έχουν ακουστεί για τα κινητά. Ο μύθος για το στήθος είναι, πάντως, ανεδαφικός, καθώς η χρήση του κινητού τηλεφώνου ουδεμία σχέση έχει με τον μαστό.

 1. Τα χτυπήματα στο στήθος προκαλούν καρκίνο

Ένα τραύμα στο στήθος μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση ογκιδίου στην περιοχή, που ονομάζεται λιπονέκρωση. Στις απεικονιστικές ακτινολογικές εξετάσεις για το στήθος μπορεί να μοιάζει με καρκίνο. Τέτοια περιστατικά είναι συχνά. Στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας η διάγνωση γίνεται με κατευθυνόμενη διαδερμική βιοψία, καθώς τα ογκίδια αυτά δεν απαιτούν χειρουργείο.

 1. Το άγχος (στρες) προκαλεί καρκίνο

Όλοι μας το έχουμε, είτε λίγο, είτε πολύ, και είναι επιβλαβές για την υγεία γενικά. Το άγχος μόνο του, όμως, δεν προκαλεί καρκίνο μαστού. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει κάποιους ανθρώπους στο αλκοόλ και την παχυσαρκία και αυτά όντως αποτελούν παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου μαστού.

 1. Η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού

Δεν έχει αποδειχθεί τέτοιος συσχετισμός. Η καφεΐνη ίσως επιβαρύνει τον καλοήθη πόνο του μαστού. Πολλές γυναίκες με ινοκυστικούς μαστούς εμφανίζουν μείωση των συμπτωμάτων πρηξίματος και πόνου με ελάττωση της πρόσληψης καφεΐνης (καφές και τσάι).

 1. Οι άνδρες δεν παθαίνουν καρκίνο μαστού γιατί δεν έχουν στήθος

Κι όμως, οι άντρες έχουν λίγο αδένα πίσω από τις θηλές τους και μπορούν να πάθουν καρκίνο μαστού. Για κάθε 100 γυναίκες ασθενείς υπάρχει και ένας άνδρας με καρκίνο μαστού. Απαιτείται άμεση διερεύνηση από ειδικό Μαστολόγο σε κάθε διόγκωση του ανδρικού στήθους.

 1. Δεν μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες να νοσήσει κανείς από καρκίνο μαστού

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε και να μειώσουμε -αλλά όχι να εξαλείψουμε- τον κίνδυνο. Ο υγιεινός τρόπος ζωής, αποφυγή λήψης αλκοόλ και παχυσαρκίας, άσκηση και θηλασμός είναι μερικοί από αυτούς.

 1. Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου μαστού είναι οικογενείς

Σύνηθες λάθος, καθώς το  ιστορικό στην οικογένεια ναι μεν αυξάνει τον κίνδυνο, αλλά εν τέλει μόλις 5% του συνόλου των περιστατικών οφείλονται στο ιστορικό. Το υπόλοιπο 95% είναι σποραδικά περιστατικά.

 1. Μόνο οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρέπει να ανησυχούν

Αυτό το ακούμε στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας πολύ συχνά. “Γιατρέ δεν ανησυχώ γιατί κανείς στην οικογένειά μου δεν το έχει”. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Αναφέραμε ήδη ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γυναικών που νοσούν δεν έχουν ιστορικό. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά πρέπει να διερευνούνται άμεσα.

Ιωάννης Χαβελές χειρουργός μαστού μαστολόγος, ιατρείο μαστού πάτρα, καρκίνος μαστού, καρκίνος στο στήθος, βιοψία ογκιδίου
Να κυνηγάμε τον καρκίνο, όχι φαντάσματα!

Μύθοι σε σχέση με τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού:

 1. “Έπιασα κάτι στο στήθος μου, μάλλον έχω καρκίνο!”

Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πάνω από το 80% των ογκιδίων που ψηλαφούμε στον μαστό είναι καλοήθους αιτιολογίας. Πάντως, κάθε νέο εύρημα πρέπει να διερευνάται εξονυχιστικά από τον ειδικό μαστολόγο σας.

 1. “Έχω μικρό στήθος δεν θα πάθω καρκίνο!”

Κάθε στήθος, ανεξαρτήτως μεγέθους μπορεί να νοσήσει. Οι μικροί μαστοί  έχουν όντως ένα πλεονέκτημα, αυτό της έγκαιρης και ευκολότερης διάγνωσης. Όμως δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες με μικρό στήθος πρέπει να αδιαφορούν.

 1. Αν υπάρχει καρκίνος, η συμπίεση του στήθους στην μαστογραφία προκαλεί διασπορά

Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η μαστογραφία είναι μία απαραίτητη εξέταση όταν διερευνούμε κάποιο ύποπτο εύρημα. Ο καρκίνος μαστού είναι ένας  συμπαγής όγκος που δεν επηρεάζεται από την πίεση του μαστογράφου ή άλλης αιτιολογίας.

 1. Η βελόνα προεγχειρητικής βιοψίας για ιστολογική διάγνωση προκαλεί διασπορά

Αυτός είναι ένας μύθος που εντέχνως διαιωνίζεται από αναχρονιστικούς ιατρικούς κύκλους για να καλύψει έλλειψη εξειδίκευσης και σύγχρονης εκπαίδευσης. Η προεγχειρητική βιοψία δια βελόνης υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση (όπως αυτή προσφέρεται και στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας) είναι αναπόσπαστο τμήμα της διαγνωστικής προσέγγισης των ογκιδίων μαστού σε όλες τις ιατρικά ανεπτυγμένες χώρες. Σαφώς δεν γίνεται διασπορά του καρκίνου και πολλές ιατρικές μελέτες το έχουν αποδείξει από ετών.

 1. “Αν η μαστογραφία είναι καθαρή, δεν έχω να φοβάμαι τίποτα”

Η μαστογραφία είναι σαφώς πολύτιμη, αλλά δεν αποτελεί  πανάκεια. Η σωστή προληπτική εξέταση συμπεριλαμβάνει την λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό μαστού, καθώς και επιπλέον απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ο υπέρηχος μαστών. Το σύνολο των ενεργειών αυτών προσφέρει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια.

 1. Η μαστογραφία προλαμβάνει τον καρκίνο του μαστού

Ουσιαστικά δεν υφίσταται πρόληψη για  τον καρκίνο. Αυτό που κάνουμε είναι προληπτική εξέταση σε ασυμπτωματικές γυναίκες για να πετύχουμε πρώιμη διάγνωση. Αν αντιληφθούμε τον καρκίνο του μαστού στα αρχικά στάδια, συνήθως η ίαση είναι εφικτή, με τις λιγότερες δυνατές θεραπείες.

 1. Η ακτινοβολία της μαστογραφίας προκαλεί καρκίνο στον μαστό

Ναι, η μαστογραφία έχει ακτινοβολία (όπως όλες οι ακτινογραφίες). Είναι επικίνδυνη; Αμφισβητείται πολύ αν η μικρή δόση ακτινοβολίας που λαμβάνουμε από τη μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Αν αναλογιστούμε το τεράστιο όφελος που προκύπτει από την έγκαιρη διάγνωση που μας προσφέρει η μαστογραφία, δεν θα ανησυχούμε ιδιαίτερα για την ακτινοβολία.

 1. Οι ινοκυστικοί μαστοί παθαίνουν συχνότερα καρκίνο

Λάθος. Οι πυκνοί ινοκυστικοί μαστοί είναι πιο δύσκολοι στη διάγνωση και τον εντοπισμό του προβλήματος. Αυτό τους κάνει πιο επικίνδυνους στην πράξη, αλλά δεν έχουν υψηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Μύθοι σε σχέση με τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού:

 1. “Μάλλον έχετε καρκίνο, πάμε άμεσα για χειρουργείο”

Άλλη μία πεποίθηση που συντηρείται εντέχνως από κάποιους για ίδιον όφελος. Η σύγχρονη αντιμετώπιση προστάζει ψυχραιμία. Απαιτείται προεγχειρητική διάγνωση με βιοψία, πλήρης προεγχειρητικός έλεγχος και σχολαστική επιλογή τύπου επέμβασης. Όλα αυτά είναι αδύνατα αν με κάθε ύποπτο ογκίδιο σπεύδουμε απερίσκεπτα στο χειρουργείο.

 1. Η μαστεκτομή προσφέρει απόλυτη προστασία

Η μαστεκτομή, όπως όλες οι επεμβάσεις έχει ενδείξεις και αντενδείξεις. Προτείνεται από τον χειρουργό μαστού ως ύστατη λύση, καθώς είναι μία ακρωτηριαστική επέμβαση. Επιλέγεται συχνότερα από ότι πρέπει, καθώς οι ασθενείς νομίζουν ότι “αφού φεύγει όλο το στήθος, δεν θα έχω πρόβλημα στο μέλλον”. Αυτό που δεν γνωρίζουν όλοι είναι ότι και μετά από μαστεκτομή παραμένει μία ελάχιστη ποσότητα αδένα. Έτσι, βλέπουμε υποτροπές καρκίνου ακόμα και μετά από μαστεκτομή.

 1. Η μαστεκτομή είναι καλύτερη από την ογκεκτομή και ακτινοθεραπεία

Μία από τις σημαντικότερες ιατρικές προόδους στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού ήρθε την δεκαετία του 1980. Τότε αποδείχθηκε ότι ο συνδυασμός ογκεκτομής ακολουθούμενης από ακτινοθεραπεία είναι το ίδιο δραστικός με την μαστεκτομή. Έτσι άρχισε η περίοδος που οι γυναίκες έπαψαν να χάνουν τον μαστό τους σε κάθε διάγνωση καρκίνου. Σήμερα, χάρη στην προχωρημένη ογκοπλαστική χειρουργική μαστού, που προσφέρουμε στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας, ακόμα και μεγάλοι όγκοι μπορούν να αφαιρεθούν με άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

 1. Όποια έχει καρκίνο μαστού, χρειάζεται χημειοθεραπεία

Λάθος. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί ο καρκίνος, τόσο πιο μικρή είναι η πιθανότητα για να χρειαστεί χημειοθεραπεία. Πείτε “Ναι” στην προληπτική εξέταση και βοηθείστε να βρεθεί το πρόβλημα γρήγορα. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, συνήθως δεν συμπεριλαμβάνει την χημειοθεραπεία και το αισθητικό αποτέλεσμα των σύγχρονων επεμβάσεων εξαιρετικό.

Ο Οκτώβρης είναι μήνας αφιερωμένος στην υγεία του μαστού. Η υγεία ξεκινά με σωστή ενημέρωση. Επιλέξτε και συμμαχήστε με τον εξειδικευμένο μαστολόγο σας. Μαζί θα διαλύσετε τους μύθους και θα προφυλάξετε τον εαυτό σας από τον μεγαλύτερο εχθρό της γυναίκας.