Ο υπεύθυνος Χειρουργός Μαστού – Ειδικός Μαστολόγος του Ιατρείου Φροντίδας Μαστού, Ιωάννης Χαβελές, με σεβασμό στις Αρχές της Σύγχρονης Χειρουργικής Μαστού, αντιμετωπίζει το θέμα της οριστικής διάγνωσης των νόσων του μαστού με την πλέον αναγνωρισμένη μέθοδο ου Τριπλού Ελέγχου.

Τι είναι, όμως, ο Τριπλός Έλεγχος Μαστού;

“Σε όλη την προηγμένη Ευρώπη και Αμερική οι γυναίκες γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει Τριπλός Έλεγχος Μαστού. Ήρθε η ώρα να ενημερώσουμε και την Ελληνίδα και να της προσφέρουμε φροντίδα για τον μαστό όπως της αξίζει”

1. Απεικόνιση μαστού:
Ο ακτινολόγος σας θα κάνει την ψηφιακή μαστογραφία ή τομοσύνθεση και τον κλασικό διαγνωστικό υπέρηχο μαστού. Η μαγνητική μαστογραφία θα ζητηθεί από τον μαστολόγο αν χρειαστεί. Δεν αποτελεί εξέταση πρώτης γραμμής. Με αυτές τις εξετάσεις σάς περιμένουμε στο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας.

2. Μαστολογική εκτίμηση: Εξειδικευμένη κλινική εξέταση στήθους και συνεκτίμηση παραγόντων κινδύνου για καρκίνο μαστού.
Η πρώτη επαφή με τον γιατρό, σε μία ωριαία επίσκεψη συο Ιατρείο Φροντίδας Μαστού Πάτρας. Ενημερώνεται ο φάκελός σας με το ιστορικό, τα ευρήματα εκ της εξέτασης και τα εώς τωρα ευρήματα από τις ακτινολογικές εξετάσεις. Η αρχική διάγνωση θα κρίνει την παραπέρα πορεία.
Πιθανώς να μην συντρέχει λόγος ανησυχίας. Τότε, απλώς θα συνεχίσουμε μαζί την πρόληψη του καρκίνου μαστού, σε ετήσια βάση. Αν όμως, κατά τον αρχικό έλεγχο έχουν υπάρξει ευρήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και ιστολογικής διάγνωσης, τότε, περνάμε στο Βήμα 3.

3.  Κατευθυνόμενη Βιοψία: Στόχος είναι να προχωρήσουμε τάχιστα σε αδιαμφισβήτητη διάγνωση με ιστολογική εξέταση. Παγκοσμίως ο πιό αποδεκτός τρόπος σήμερα είναι η ιστολογική εξέταση με βιοψία (όχι απλώς η παρακέντηση μαστού με λεπτή βελόνα). Μετά από διετή εξειδικευμένη εκπαίδευση στην Επεμβατικό Υπέρηχο (Αγγλία 2014-2016), ο χειρουργός μαστού του Ιατρείου Φροντίδας Μαστού Πάτρας είναι πιστοποιημένος για την τέλεση Υπερηχογραφικά Κατευθυνόμενης Ελάχιστα Επεμβατικής Βιοψίας Μαστού.
Αυτό σημαίνει ότι χωρίς χειρουργείο (άρα σχετικά ανέξοδα), στο ιατρείο, υπό τοπική αναισθησία, θα ληφθεί δείγμα ιστού από την ύποπτη περιοχή για να γίνει πλήρης ιστολογικός έλεγχος. Την ακρίβεια δειγματοληψίας εγγυάται η χρήση του επεμβατικού υπερήχου μαστού σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό επίσης σημαίνει ότι βιοψία μπορεί να ληφθεί και από μικροσκοπικά μη ψηλαφητά ογκίδια μαστού που εντοπίζονται από τον ακτινολόγο στα πλαίσια της πρόληψης.

Ποιό είναι λοιπόν το νόημα του Τριπλού Ελέγχου Μαστού;

Όχι στην ταλαιπωρία, στις επιπλοκές, στην τομή, και στα έξοδα ενός αμιγώς διαγνωστικού χειρουργείου που σε όλες τις προηγμένες χώρες αποφεύγεται. Μία ελάχιστα επεμβατική βιοψία αρκεί. Το αν χρειαστεί ένα οριστικό χειρουργείο θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης και μόνον. Πολλές φορές δεν θα χρειαστεί άλλη ενέργεια, οπότε θα αποφύγουμε το χειρουργείο οριστικά. Αλλά εαν χρειατεί, αφού έχει γίνει η προεγχειρητική διάγνωση, θα γνωρίζουμε ακριβώς την καταλληλότερη επέμβαση. Αυτό μόνο εγγυάται άριστα αποτελέσματα και στην υγεία αλλά και στην εμφάνιση.

Τα πλεονεκτήματα του Τριπλού Ελέγχου, εν τάχει:

  • Σίγουρη διάγνωση
  • Αναίμακτη διάγνωση
  • Μειωμένα έξοδα διαγνωστικής διαδικασίας
  • Αποφυγή άσκοπων χειρουργείων και των επιπλοκών τους
  • Σωστή χειρουργική επέμβαση όταν αυτή απαιτείται
  • Προεγχειρητικός σχεδιασμός με ακρίβεια και επιλογή βέλτιστης επέμβασης
  • Προεγχειρητική ενημέρωση ασθενούς για το τι θα συμβεί στο χειρουργείο

Δείτε περισσότερα για τον Τριπλό Έλεγχο παρακολουθώντας την συνέντευξη του Ιωάννη Χαβελέ πάνω στην Σύγχρονη Πρακτική Διερεύνησης Ογκιδίων Μαστού: